Mercedes-Benz

adVANce – Vision Van

21.09.2016

Daimler kreće u novi strateški projekt nazvan adVANce, u kojem će s partnerima raditi na dostavnom vozilu budućnosti.
Mercedes-Benz  želi da buduća dostavna vozila prate tržišne trendove i najnovija tehnološka dostignuća te da zadovoljavaju sve želje i potrebe kupaca. Tako su u sklopu svoje inicijative adVANce predstavili  Vision Van, koncept dostavnog vozila  koji će promijeniti trendove dostave.  
Daimler je objavio da će se povezati s američkim startup-om Matternetom u razvoju bespilotnih letjelica za svoju novu generaciju dostavnih vozila. Cilj je da svi, od dobavljača, preko skladišnog centra, pa do Vision Vana i osobe koja prima dostavu budu povezani u digitalnom lancu.
Vision Van djeluje futuristički te vrlo aerodinamično, a zanimljiv detalj čini izostanak bočnih i stražnjih staklenih površina, izostanak retrovizora i njihova zamjena kamerama je već uobičajena za konceptna vozila. Spomenimo kako iz otvora na krovu izlaze dva drona koja mogu obavljati manje dostave, a tu je inteligentno i praktično rješenje automatiziranog teretnog prostora koje vozaču omogućuje ubrzanje postupka dostave otprilike 4 minute po zaustavljanju time što mu omogućuje brz i jednostavan dolazak do svakog paketa.
Nadalje, u Mercedesu su predvidjeli kako bi Vision Van mogao imati prilagodljivi električni pogonski sklop, ovisno o potrebama njegovog korisnika. Drugim riječima, snaga njegovog motora iznosi 100 KS, no ovisno o potrebama kapacitet baterija može omogućiti autonomiju između 80 i 270 km.